hits

Bruk mindre tid på å gjøre narr av Trump

kommentarer

Mandatory Credit: Photo by Gutschalk Thorsten/action p/REX/Shutterstock (8847934e)
Donald Trump
G7 summit of State and/or Government, Taormina, Italy - 27 May 2017

Den som forsøker å holde seg oppdatert på hva Donald Trump holder på gjennom media, møter en jevn strøm av saker som best kan kategoriseres som underholdning.

Selvsagt er det gøy når han gir folk et håndtrykk som kan medføre nakkesleng, når han brøyter seg vei blant statsledere og når paven ved hans side virker like utilpass som en konfirmant ved alteret. Kjempegøy er det når verdens mektigste person, som skryter av at han ta kvinner hvor som helst, ikke får lov til å holde hustruens hånd. For å nevne noe.

Jo da, han kan lage overskriver denne The Donald. Og på den nylige avsluttede utenlandsturen har det ikke gått en dag uten noe å le, bli forbannet eller forundres over. Mediene gasser seg og det er høytrykk på sosiale medier.

Problemet er bare at vi i vår iver etter å få bekreftet at mannen er et selvsentrert fjols, blander underholdning og det som faktisk er viktig.

Denne uken har det i hvert fall skjedd viktige ting som jeg frykter drukner litt i alt tant og fjas.

Jeg er ikke 100 prosent sikker på at Trump selv forstår det, men jeg er overbevist om at de nylig avsluttede NATO og G7 møtene faktisk har forandret verden. Når Tysklands Angela Merkel sier at det kan være vanskelige tider i vente der gamle allianser ikke kan tas for gitt, så er det meget dramatisk.

Merkel, i motsetning til Trump, sier ikke ting for å skape overskrifter eller for å sette seg selv i sentrum. Det hun de facto helt nøkternt sier er at hun ikke er sikker på at USA vil stille raskt og helhjertet dersom et annet NATO-land blir angrepet. Skulle det være en riktig analyse er det bare for Putin å sprette champagnen. Og for øvrige NATO-land å lage en plan B. Eller til og med en ny plan A.

På en måte har ikke Trump fått på plass noe som helst så langt annet enn en konservativ høyesterettsdommer. Obamacare består, utfallet av budsjettforhandlingene kjenner ingen, muren er langt unna og et stort samferdselsløfte virker fjernt. Over det hele svever hans og stabens forhold til Russland og mange advokater er på saken på begge sider. Trump får ingen arbeidsro med det første til å gjennomføre politikken sin.

Men ser man på det med andre briller, er det ingen tvil om at Trump setter spor. Rett og slett fordi ord faktisk betyr noe når man er verdens mektigste person. Det har vi sett veldig tydelig de siste dagene.

Dersom man er opprørt over det Trump sier og gjør, tror jeg det er viktig at vi begynner å skille snørr og barter. Bruke mindre energi på å gjøre narr av ham og langt mer energi på å de politiske konsekvensene av det han holder på med.

Det er lett å tenke på Trump som underholdning. Men han er dessverre langt mer enn underholdning.

Det er på tide å bruke mindre tid på å gjøre narr av Donald Trump.

Det er ikke bare medienes ansvar. Hver og en har et ansvar i det vi liker, deler og kommenterer på sosiale medier.

 

 

Photo by Gutschalk Thorsten/action p/REX/Shutterstock