hits

Trump i trøbbel

kommentarer

Nå er det kun 36 prosent av amerikanerne som synes Donald Trump gjør en god jobb. Det er veldig lavt. Med et par unntak har riktignok alle presidenter etter 2. verdenskrig i sine svarteste stunder vært på 30-tallet, men aldri så tidlig i presidentperioden. Det historiske gjennomsnittet er over 60 prosent "approval rating" etter noen få måneder i det ovale kontoret.

Trump er åpenbart i trøbbel.

Det største nederlaget så langt kom i forrige uke. Da ble republikanerne, som altså har flertall både i representantenes hus og senatet, tvunget til å trekke den planlagte avstemningen for den nye helsereformen som etter planen skulle erstatte Obamacare.

Rett og slett fordi et antall av republikanerne nektet å stemme for forslaget fra Trump.

Det er spektakulært at republikanerne, som nå har mast i syv lange år om at de skal erstatte Obamas helselov med noe langt bedre, virker så uforberedte når de endelig får muligheten. Å sitte foran TV-skjermen fredag kveld og følge dette live var for meg som en god, men på et vis lite troverdig episode av Netflix-serien "House of Cards". Det kommer til å bli skrevet bøker om dramaet som garantert utspilte seg bak lukkede dører i kongressen og i det hvite hus disse timene.

For de mange nordmenn og andre som misliker Trump er det lett å gasse seg i skadefryd. The Donald, som har presentert seg som "forhandleren", "avtalemakeren" og forfatteren av boken "The Art of the Deal" klarte ikke engang å samle sine egne. Ha, ha, ha!

De kanskje tre mest interessante observasjonene å ta med seg for oss som ser dette på avstand er for det første at republikanerne er veldig splittet og at frontene er steile. Fremover må kanskje Trump strekke ut en hånd til moderate demokrater for å få det nødvendige flertallet.

For det andre er det helt åpenbart at samarbeidsklimaet i det hvite hus ikke er det beste. Lekkasjer viser at maktkampene er harde og at mange som trenger å samarbeide, hater hverandre. Og tilsynelatende hater de hverandre stadig mer. Ikke bra.

Det tredje, som kanskje ikke er noen overraskelse, er at Trump kjeder seg når de politiske detaljene skal diskuteres. Han snakker i store linjer og forventer at andre løser detaljene mens han selv tar seg en runde golf. Det gjør ham til en mindre effektiv salgsmann av egen politikk til kongressmedlemmene. Rett og slett fordi han ikke har et tilstrekkelig godt svar når han blir utfordret på teknikaliteter og spissfindigheter som politikk er så mye mer fylt av enn folk flest er klar over.

Det er likevel alt for tidlig å avskrive Donald Trump. Virkelig ALT for tidlig.

Han viste i nominasjonskampen at han lærer raskt og har evnen til å justere seg når han må. Det kommer han til å vise fremover også, selv om han de neste ukene må bruke tiden på brannslukking og en evaluering av hvordan han drifter det hvite hus.

Ingen blir overrasket om en eller flere av de sentrale rådgiverne blir vingeklippet eller erstattet. Det er tross alt begrenset hvor mange store egoer i fri dressur han kan omgi seg med.

Det er også viktig å huske at Trump ikke er noen ideolog. For ham er det ikke noe nederlag å samarbeide med de moderate demokratene om det er det som skal til. Jeg tror også han er ganske fleksibel når det gjelder politikken. Han kan godt justere seg litt så lenge han kan selge det som en seier. Og det er i hvert fall en gren han behersker til fingerspissene.

Trump er i trøbbel. Men han har fortsatt godt med tid til å komme tilbake.  

Vi har nok enda noen tusen twitter-meldinger i vente før endelig dom kan felles.