hits

Jeg orker ikke en analyse til

kommentarer

Jeg sitter i glasshus og burde holdt kjeft. Jeg vet det. Men det holder nå. Det holder så til de grader.

Årets utgave av kampen for det hvite hus er av det bisarre slaget. Jeg skal ikke påstå at det er den mest skitne i historien, det har vært noen slik gjennom tidene, men definitivt den styggeste i moderne tid.

Veldig mange nordmenn følger, snakker om og kommenterer den amerikanske valgkampen. Spydige tunger har sågar påstått at det er blitt en hel liten industri av folk som lever av å kommentere en valgkamp som er langt borte og som nødvendigvis ikke har så stor innvirkning på hverdagen til nordmenn flest. Tross alt. Men mener gjør vi og gøy er det.

Men nå må vi slutte å analysere. Rett og slett fordi det ikke er mulig. Man kan kalle seg USA-kjenner så mye man vil, men faktum er at dette valget ikke følger noen som helst standarder. De vanlige analyseverktøyene er ubrukelige, og historien kan ikke fortelle oss noe av verdi.

Om du lurer på om det er Clinton eller Trump som stikker av med seieren om en uke, kan du like gjerne slå kron eller mynt som å lese hva en ekspert mener. Å slå kron eller mynt har i tillegg den fordelen at det går raskere.

Jeg kjenner jeg nå burde skrevet noen ord om at Clintons ledelse har skrumpet inn etter at hennes energiske e-post vaner igjen er på agendaen. At Trump faktisk kan vinne. At de begge lider under at veldig mange synes de er ufordragelige mennesker. At alt nå dreier seg om hvem som best mobiliserer sine sympatisører til faktisk å gå og stemme.

Det kunne jeg skrevet mye og lenge om. Jeg kunne ramset opp de viktigste vippestatene, slått leseren i hode med meningsmålinger og jeg kunne skrytt på meg kunnskap om tidligere valgkamper. Det er jo det man gjør når man er en ekspert.

Men faktum er at det ikke har noen verdi utover at noen kanskje kunne funnet det underholdene.

Fordi det er ren spekulasjon.

Det som er reelt er at dette kan blir en utrolig jevn batalje. Men like gjerne kan det ende med at Clinton vinner ganske overlegent. Eller at Clinton-æraen avsluttes med et valgresultat så skuffende at det demokratiske partiet må bygge seg opp på nytt.

Ingen vet. Ingen har filla peiling akkurat nå. Selv har jeg mest lyst til å gå og legge meg og stå opp når valgresultatet er klart.  

Men det går ikke. Til det er dette valget alt for spennende selvsagt. Og noen må jo skrive om det.

Som sagt, jeg sitter i glasshus. Jeg vet det holder med analyser nå. Det er mer enn nok allerede.

Men jeg klarer ikke å la være!