hits

Mandag avgjøres presidentkampen

kommentarer

Mandag kveld amerikansk tid braker Hillary Clinton og Donald Trump sammen på scenen. Det er klart for den første debatten. Alt tyder på at det kommer til å bli den mest sette politiske debatten noen sinne. Rekorden er fra 1980, da 80,6 millioner fulgte debatten mellom Jimmy Carter og Ronald Reagan.

Selv om forskerne er uenige om hvor viktige disse debattene er for det endelige utfallet, forbereder kandidatene, og store deler av media, seg som om det står om liv og død.

Det er ingen tvil om at debatten denne gangen er viktigst for Clinton. Det er henne det stilles høyest forventninger til. Dette er hennes mulighet til å vise for alle og enhver at hun har den kunnskapen og erfaringen som Trump mangler. Hun er også en langt mer erfaren debattant, og det forventes det at hun kan bruke til sin fordel.

De tre valgte temaene for debatten er «America's Direction», «Achieving Prosperity» og «Securing America». Men kandidatene denne gangen forbereder seg nok ikke så mye på politikken som man ellers pleier.

Ganske enkelt fordi begge kommer til å ha som strategi å forsøke å få den andre ut av fatning. Få den andre til å bli irritert, miste hodet et lite sekund og si noe minneverdig, men ikke nødvendigvis klokt.

Trump kommer til å male på med at Clintons politiske karriere har vært en vandrende katastrofe, at hun ikke er til å stole på og at hun har brukt posisjonene til å berike The Clinton Foundation.

Clinton kommer til vise til at Trump på ingen måte er noen vellykket forretningsmann, at han egentlig ikke har noe politisk program og at han er langt mer opptatt av seg selv enn det folket han ønsker å representere.

Debatten kommer nok til å bli underholdende, men jeg er usikker på mye velgerne egentlig kommer til å lære om kandidatenes politikk. Dette blir en kamp om hvem som har de beste svarene på de mange personlige anklagene de kommer til å slynge mot hverandre. Det kommer ikke til å bli vakkert og kommer neppe til å bidra til at amerikanere flest får større tillit til sitt politiske system.

Likevel kan debatten representere begynnelsen til slutten for en av kandidatene. Clinton må overbevise politisk og retorisk for å stoppe den positive trenden Trump har hatt de siste ukene. Trump må vise antydninger til statsmannstakter for å få flere moderate republikanske velgere over på sin side.

Kanskje avgjøres presidentkampen mandag kveld.

Det som er helt sikkert er at det ikke kommer til bli kjedelig.

 

Interessert i norsk og amerikansk politikk? Følg også min nystartede YouTube-kanal "HouseOfSimen"