hits

Trump er nordmenns soleklare favoritt

kommentarer

40 prosent av Nettavisens lesere heier på Trump. Overrasket?

Tidligere i uken skrev jeg en blogg om hvordan Trump nå modererer sine tidligere utspill som en del av forberedelsene til å slå Clinton i november.

Samtidig ba jeg leserne stemme på hvem de tror stikker av med nøklene til det hvite hus. Responsen var formidabel. Takk til alle de mer enn 2100 som svarte på denne uhøytidelige undersøkelsen. Takk til DEG om du var en av dem.

Resultatet er forbløffende. Hele 40 prosent sier at de er fans av Trump og at de tror han blir USAs 45 president. Det er dobbelt så mange som de som mener at Clinton er det beste kandidaten. Tar vi med de som ikke liker Trump, men som likevel mener han vinner, tror over halvparten at Trump drar dette i land.


Jada, jada, slapp av. Jeg er fullstendig klar over de mange metodiske svakhetene med denne undersøkelsen. Utvalget, spørsmålsstillingen, kontrollspørsmålene etc. etc. Det er lett å avfeie det hele. Det er ikke vitenskap.

Men smak på det. 4 av 10 av de som har svart har altså sagt at de ønsker The Donald i det ovale kontoret. Det er mye. Det er veldig mye. Selv halvparten ville mange ment var mye.

Det reiser to interessant spørsmål: hvorfor støtter så mange nordmenn Trump og hvorfor er andelen på 40 prosent egentlig overraskende?

Det første spørsmålet er ikke lett for meg å svare på, og jeg håper på mange saklige og gode forklaringer i kommentarfeltet. Er det innvandringsmotstanden, fordi man liker stilen, et opprør mot den politiske eliten. Eller noe helt annet?

Det andre spørsmålet er langt enklere. Den norske samfunnseliten, med topp-politikerne og journalistene i spissen, støtter ikke Trump. De kjenner personlig ingen som heier på Trump. Faktum er at de nesten ikke kan forestille seg at noen kan finne på å si ett positivt ord om den mannen annet enn at han har et misunnelsesverdig stort fly.

Det preger den offentlige samtalen. Over tid får man et inntrykk av at Trumps fanklubb i Norge kan få plass i en maxitaxi. Det er feil. Selv om det nok ikke er 40 prosent av alle nordmenn som støtter Trump, er det en meget stor andel som gjør det.

Jeg oppfordrer Trump-fans til å delta i debatten og å kreve plass i den offentlige samtalen. Trump kan faktisk snart besitte verdens mektigste jobb. Det er verdt å diskutere med et annet utgangspunkt enn at velgerne ikke vet sitt eget beste. Fordi det er ikke en forklaring jeg kjøper.

PS! I valget mellom Trump og Clinton, heier jeg på Clinton. Så vet alle hvor de har meg.

Kjør debatt.