hits

Det er Cruz som er gal, ikke Trump

kommentarer

Folk spør meg fortsatt: kan den gærningen bli president?

Selvsagt er det Donald Trump de refererer til. Hvem skulle det ellers være?

Vel, når sant skal sies er det Ted Cruz som er den virkelige gærningen. De fleste Nordmenn har bare ikke oppdaget det ennå.

La oss ta Trump. Ja, han er høyrøstet, sier vanvittige ting og legger ikke veldig vekt på å være presis eller sannferdig i sine politiske utspill. Men Trump har ingen ideologi annet enn noen instinkter som sier det skal være lov å lykkes, staten skal ikke blande seg for mye inn i livet til folk og dersom noen kødder med deg må du slå knallhardt tilbake. Utover det er han egentlig ganske pragmatisk, selv om det ikke alltid virker slik. Men Trump vil vinne, og sier det han mener må til for å vinne valget. Så enkelt og så kynisk.

Han er for eksempel ikke veldig opprørt, tror jeg, over at amerikanske bedrifter flytter produksjonen til Kina. Ellers ville han vel ikke gjort akkurat det samme selv? Men han får stemmer på å anklage Kina for nærmest å stjele arbeidsplasser fra USA. Dermed holder han på.

Så til Ted Cruz. Han er definitivt en ideolog, og alt annet en pragmatisk. Han kompromisser sjelden og har mange synspunkter som kan kalles ekstreme. Her er et utvalg:

  • Han er en konsekvent motstander av abort, selv i situasjoner hvor graviditeten skyldes voldtekt eller incest.

  • Han er en absolutt motstander av å begrense retten og muligheten til å bære våpen. Han mener at jo flere rettskafne borgere som har våpen, jo tryggere blir samfunnet.

  • Han er veldig opptatt av grunnloven og leser den bokstavelig. Han er uenig i at den skal forståes ut fra tidsperioden den ble skrevet i. Så når det altså står i paragraf to at alle har rett til å bære våpen, vel så har man det. Over alt og hele tiden. Punktum.

  • I konflikten mellom Israel og Palestina, er han så godt som alltid 100 prosent på Israels side.

  • Han tror ikke noe særlig på menneskeskapte klimaforandringer og har lovet å stoppe Obamas «War on coal».

  • Han hater Obamacare intenst og har lovet å avvikle det nærmest før han har fått hengt av seg frakken utenfor det ovale kontor.

  • Han vil gjøre skattesystemet så enkelt at man kan fylle ut selvangivelsen på et postkort.

Cruz fremstår mer sympatisk fordi han snakker mer lavmælt, er forsiktig med personangrep, og fordi han ikke er like tabloid som Trump i utsagnene sine. Det er lett å la seg lure.

Men når det kommer til den reelle politikken, er det Cruz som er gæærn. President Trump vil tilpasse politikken etter hva som er i hans og Amerikas interesser. President Cruz har sin agenda og vil styre knallhardt etter den. Det er i hvert fall det han sier.

Trump har nå 844 delegater mens Cruz har 543. Man trenger 1237 delegater for å vinne i første valgomgang på konventet.

Neste slag står på tirsdag hvor det avholdes valg i fem delstater. Pennsylvania og Maryland er de to viktigste, med hhv 71 og 38 delegater å kjempe om.

Så får vi se om det er den gale eller den enda galere som stikker av med flest delegater.