hits

Vil Trumps nabovarsel hjelpe på tirsdag?

kommentarer

Donald Trump vinner republikanernes nominasjonsvalg i New York på tirsdag. På meningsmålingene får han rett over 50 prosent oppslutning. Kasich ligger på 20-tallet og Cruz noe lavere.

Trump får altså definitivt flest stemmer. Det mer interessante er om han vinner nok delegater til virkelig å kunne peke nese til sine rivaler. Det er ikke like sikkert.

Både Cruz og Kasich har i løpet av de siste ukene besøkt den fattigste delen av New York, det 15. distrikt i Bronx. Cruz har maulet ost og Kasich har langet nedpå spagetti. Ved første øyekast ser det ut som om de begge vil fortelle alle statens innbyggere at de har et hjerte for de svake og at det er derfor de finner tid i en tettpakket agenda til å reise innom nettopp denne delen av New York.

Feil. Dette dreier seg om matematikk, ikke hjertevarme.

Staten New York består av 27 valgdistrikter, og i hvert av disse skal kandidatene, helt uavhengig av antallet registrerte republikanere, kjempe om 3 delegater. Da er det nettopp de distriktene med få stemmeberettigede som blir viktig for Cruz og Kasich nå i innspurten. Fordi få stemmer kan gi store utslag. I det 15. distrikt er det kun 13 000 registrerte republikanere. Det vil altså i praksis kun være noen få tusen stemmer bak hver delegat. I de større distriktene er det åtte, ni, ti ganger flere stemmer som avgjør valget.

Det som også gjør denne delen av New York interessant er at over halvparten av republikanerne er Hispanic, og det er en gruppe som Trump sliter med å begeistre.

Cruz har nå en eneste agenda, og det er å hindre at Trump får de nødvendige 1237 delegatene han trenger få bli republikanernes kandidat i første valgomgang på konventet i Cleveland i juli. Slik at Cruz kan slå tilbake i de påfølgende valgomgangene når delegatene står friere til å stemme på hvem de vil.

Skal Trump nå 1237 må han vinne cirka 60 prosent av de gjenværende delegatene. Da må han ha alle marginene på sin side, og det starter med en overlegen seier på hjemmebane på tirsdag.

Det holder ikke å få 50 prosent av stemmene. Han må sope med seg de fleste delegatene også.

Trump har spøkefullt sagt at han vil flytte fra byen om innbyggerne ikke gir ham en overlegen seier. Det er vel det man kan kalle et nabovarsel Trump-style.

Trump har god utsikt til Bronx fra sin fasjonable leilighet på Manhattan. Så vil resultatene vise om opplevelsen er at de ser opp til han eller at han ser ned på dem.