hits

Er dette kvinnen som stopper Trump?

kommentarer

Nei, denne bloggen handler ikke om Hillary Clinton. Den handler ikke om en politiker i det hele tatt. Den handler om Megyn Kelly. For øyeblikket USAs mest omtalte nyhetsjournalist.

Kelly er journalisten som i en av første debattene mellom de republikanske kandidatene tirret på seg Trump såpass at han mente hun måtte ha menstruasjon basert på hvor tåpelige spørsmål hun stilte. En av mange situasjoner hvor Trump har gått langt over grensen for det anstendige uten at det på noen måte har skadet hans oppslutning. Tvert imot vil mange si.

Nå har Trump vært ute igjen med flere Twitter-meldinger hvor han snakker svært nedsettende om Kelly og hennes program. En fast og sikker oppskrift for The Donald til å sikre seg medieoppmerksomhet og økt oppslutning vil mange si. At det har gitt ham oppmerksomhet er det ingen tvil om. Men flere stemmer? Vi får se.


Det som gjør denne saken pikant er at Kelly er den nest største profilen, målt i antall seere, på FOX News Network. Selv om FOX er et betydelig mediehus, er de utskjelte og latterliggjorte i store deler av USA og omtales av mange som en gjeng konservative gærninger som bedriver propaganda snarere enn journalistikk. FOX har lenge vært mange konservatives favorittkanal, og alle de republikanske presidentkandidatene har fått og får mye taletid. Trump er innom minst ett av programmene hver eneste uke.

FOX er således en kanal som i utgangspunktet er særlig positive til republikanske politikere. FOX er stedet hvor de får snakke uavbrutt og iblant med støttende eller rosende kommentarer fra journalisten som intervjuer.

Kelly har jobbet i FOX siden 2004, og har nå sitt eget daglige show, The Kelly File, som er et av FOX mest sette nyhetsprogrammer. Hun er uredd, utvilsomt smart og har et ego som er en superstjerne verdig. Du kødder ikke med Megyn Kelly. Det er ingen tvil om at hun har et konservativt ståsted politisk, men hun har liten tålmodighet med lettvinte løsninger eller usammenhengende resonnementer.

Det er to elementer som gjør at jeg lurer på om Trump har gått akkurat litt for langt denne gangen:

  1. Hans sjofle Twitter-meldinger har tvunget mektige krefter som i utgangspunktet er sympatiske til mye av det han står for, blant annet FOX selv, til å kritisere ham. En ting er å legge seg ut med en journalist som ville kappet av seg armen heller enn å stemme på en republikansk presidentkandidat. Noe helt annet er å kritisere, i svært usaklige ordelag, en av stjernene i din egen andedam.
  2. Trump bommer grovt i personkarateristikken. Når han i sin tid sa at Jeb Bush var «low energy» satte han ord på det veldig mange følte. Når han sier at Kelly er «average in so many ways», så kan ingen tenkende mennesker være enige.

Men HALLO!!!! tenker du nå. Trump kom jo glatt unna med å beskylde dama for å ha mensen, hvorfor skulle det nå plutselig være et problem å si at hun er mindre begavet.

Og det er det herlige som gjør denne historien så interessant. For det var nemlig akkurat den debatten, hvor Trump i etterkant altså kom med sin kommentar om at «det kom blod ut av henne», som løftet Kelly til virkelig superstjerne. Over natten fikk hun flere millioner nye faste seere til programmet sitt og noen måneder senere var hun på forsiden av Vanity Fair. Nå vet alle politisk interesserte i USA hvem Megyn Kelly er. Forskjellen er altså at Kelly i praksis er langt mektigere nå enn hun var under den første debatten.

Dersom Trump skal ha noen som helst mulighet til å bli president trenger han et vennligsinnet FOX. Der blir han behandlet med respekt, han får snakke om det han selv er opptatt av og han treffer de republikanske kjernevelgerne. Da er det unødvendig klønete å legge seg ut med en av de mest profilerte programlederne.  

Kelly kan selvsagt ikke stoppe Trump, men hun kan bidra til at republikanske velgere heller blir hjemme på valgdagen enn å stemme på Trump.

Det kan koste dyrt.