hits

Tirsdag er det slutt for Rubio

kommentarer

Tirsdag er en ny svært viktig dag i nominasjonskampen. Florida, North Carolina, Illinois, Ohio og Missouri skal stemme både på republikansk og demokratisk side.

Status på republikansk side akkurat nå er at Donald Trump leder med 460 delegater. Ted Cruz har 370, Marco Rubio 163 og John Kasich 63.

Det trengs 1 237 delegater for å bli nominert som presidentkandidat, og de fleste øyne er nå rette mot Florida. I The Sunshine State står kampen om hele 99 delegater og vinneren får alle sammen, i motsetning til mange andre stater hvor delegatene fordeles prosentvis.

For Marco Robio er det vinn eller forsvinn.  Rubio er født i Miami, og har vært senator for Florida siden 2011. Dette er hans hjemmebane, og en stat han skal og må vinne. Tidligere i uken la han hodet på blokka med utsagnet «Ingen kan bli president i USA uten å vinne Florida».  

Dersom han taper går han ikke bare glipp av 99 delegater han så desperat trenger. Like viktig er det at folk helt vil miste troen på at han kan vinne, og da er kampanjen over.

Meningsmålingene går på ingen måte Rubios vei. De fleste av dem har Trump på rundt 40 prosent, og Rubio og Cruz på drøye 20. Om ikke meningsmålingene er helt på jordet, og det har de riktignok vært noen ganger i denne nominasjonsprosessen, vil The Donald vinne med soleklar margin. I verste fall ender Rubio på tredjeplass, noe som selvsagt vil være et katastroferesultat for ham.

Utviklingen i Florida brukes av mange som atter et eksempel på at dersom man skal hindre Trump i å bli republikanernes kandidat, må noen trekke seg slik at man unngår at anti-Trump stemmene fordeles på flere kandidater. Så langt har ingen av kandidatene vært villige til å ofre seg.

Forslaget om at Cruz og Rubio skulle gå sammen og nærmeste trekke lodd om hvem som skulle være hhv. president- og visepresidentkandidat, har vel ingen helt trodd på. Men hvem vet hva som skjer når stemmene er talt opp i Florida.

Skulle Marco Rubio slå tilbake og vinne Florida på tirsdag, vil det på nytt endre dynamikken i kampen om å bli republikaneres presidentkandidat.

Jeg tror ikke det skjer dessverre.

Hillary Clinton sendte søndag formiddag ut denne meldingen til sine følgere: "Donald Trump could become the presumptive Republican nominee if he wins Ohio and Florida this Tuesday. If that happens, the only thing standing between Donald Trump and the presidency will be the Democratic nominee".

Fasiten er bare noen dager unna.