hits

Men vil Trump egentlig?

kommentarer

En av flere gleder med å være en valgblogger er at folk gjerne benytter anledningen til å lufte sine egne vurderinger av det som skjer i USA. Et av spørsmålene jeg oftest får nå om dagen er ulike varianter av «kan denne idioten virkelig bli president?».

Det er selvsagt Trump de snakker om, og det er vanskelig å svare noe annet enn ja på det spørsmålet. Klart han kan det, selv om han fortsatt er et godt stykke unna.

Jeg synes likevel et langt mer interessant spørsmål er «ønsker Trump virkelig å være president?» Det er ikke tilfeldig at jeg skriver «å være», for det er helt åpenbart at han gjerne vil bli president i den forstand at han vil vinne. Å vinne betyr alt for Trump - alltid.

Trump vet samtidig at det å være president i USA betyr å sitte på toppen av et gigantisk byråkrati. Selv som verdens mektigste person kan du du ikke bare kan spytte ut en ordre mens du legger morgensveisen og forvente at det skjer. Det er prosedyrer, politisk spill, egenrådige byråkrater, tyngdelover i kongressen, delstatenes selvstendighet etc. etc. som på ulike måter begrenser handlingsrommet til enhver sittende president.

Dette vet Trump, og det er en type byråkrati han misliker sterkt. I det daglig omgir Trump seg med en ganske liten og svært lojal organisasjon som nok stort sett gjør det de får beskjed om. Det kler Trumps temperament og stil. Presidentembetet gjør det ikke.

Så selv om Trump svært gjerne vil knuse sine motstandere, ser han nok ikke like lyst på hverdagen som president og det å være låst til det hvite hus de neste fire eller åtte årene.

Et annet aspekt er at Trump definitivt heller ikke ønsker å gå inn i historien som den som delte det republikanske partiet i to og deretter tapte for Hillary Clinton. Da vil historien dømme han hardt og han vil ha skaffet seg mange nye fiender som vil kunne være ødeleggende for han som forretningsmann.

Min hypotese er at Trump selv også innerst inne, selv om han aldri kommer til å innrømme det, er litt overrasket over at han nå ligger an til å bli republikanernes kandidat. Han elsker det og nyter det på alle måter han kan, men samtidig begynner det nok å gå opp for ham hva det faktisk betyr for han og bedriftene han leder.

Jeg tror derfor at Trump nå vurderer om det er mulig for han å komme ut av dette som en soleklar vinner, men samtidig unngå faktisk å bli president. Med tanke på alle de overraskende vendingene denne nominasjonsprosessen har bydd på så langt, må vi være åpne for alt. Det er ingen åpenbar måte Trump kan oppnå dette på, men jeg blir ikke overrasket dersom han og noen kloke hoder i partiet finner en løsning dersom de vil det nok.

Noen vil sikkert hevde at denne lille analysen tyder på at jeg er i fornektelsesfasen, og at jeg som de fleste nordmenn ikke kan utstå tanken om Trump som president. Og dermed koker sammen historier uten noen som helst rot i virkeligheten.

Kanskje er det sant, og da vil jeg stå igjen som tulling når fasiten foreligger. Den risikoen lever jeg godt med.

Jeg synes uansett at denne muligheten er verdt å lufte.