hits

Clinton eller Trump, pest eller kolera?

kommentarer

I dag er det «Super Tuesday», en av de store milepælene i nominasjonskampen. Det er valg i en rekke stater, og bildet pleier å bli tydeligere når resultatene fra disse valgene foreligger. Ikke fordi det nødvendigvis kåres en endelig vinner, men fordi noen av de som ikke når opp kaster inn håndkleet. Enten av egen vilje eller fordi både donorer og frivillige som har støttet dem, mister motivasjonen og finner seg andre kandidater med høyere vinnersjanser.

Meningsmålingene tyder uansett nå på at Donald Trump til slutt blir republikanernes kandidat og at Hillary Clinton klarer å få ristet av seg Bernie Sanders og stå igjen som vinner hos demokratene.

Det betyr i så fall at valget vil stå mellom to kandidater som begge er høyt elsket og ganske så intenst hatet. Ser man landet under ett, er begge mer hatet enn de er elsket. 54 prosent sier de har et ufordelaktig bilde av Clinton. 40 prosent er positive. Tilsvarende tall for Trump er 58 og 37. Resterende er hverken eller.

Når Aftenposten mandag presterer overskriften «Clinton har gjenvunnet velgernes tillit», så er det oppsiktsvekkende upresist. Noen vil si at det er en blank løgn.  Ja, hun knuste Sanders i det seneste nominasjonsvalget i Sør-Carolina, men det endrer ikke det store bildet vesentlig. Det er nok mer basert på Aftenpostens intense ønske om å ha en demokrat i presidentstolen.

Så langt jeg har klart å finne ut har valget aldri tidligere stått mellom to kandidater som begge er så polariserende. For store velgergrupper blir det et valg mellom pest og kolera, eller å sitte hjemme på valgdagen. Mange moderate republikanere som ikke kan fordra Trump, ville aldri finne på å stemme på Clinton. Og det er tilsvarende vanskelig å se for seg at demokrater som ikke har tillit til Clinton skulle gi sin stemme til Trump.

I et mer vanlig valgår ville jeg sagt at Clinton tross alt er favoritten av de to. Men dette er alt annet enn et vanlig valgår. Det seneste beviset på uforutsigbarheten var da tidligere kandidat Chris Christie gikk ut og støttet Trump. De som påstår de så den komme, de lyver mest sannsynlig. Christie er en politisk erfaren og ganske moderat republikaner med mange fans også i Norge. Å se han på scenen omfavnet av Trump var surrealistisk for svært mange.

I dette valget kan virkelig alt skje. Og når alt kan skje er det vanskelig å spå. Likevel drister jeg meg til å oppfordre mine lesere til å gjøre seg klare for Trump 2.0, en ny og oppgradert versjon.

Trump er ikke dum, og han har nok et godt grep om Excelark. Dermed ser han selvsagt det samme bildet som oss.  I det øyeblikket han i praksis er republikanernes kandidat vil han, tror jeg, legge om stilen ørlite. Akkurat nok til at han blir spiselig for flere, og nok til at han kan slå Clinton. Han vil bli litt mer moderat i politikken og formelt knytte til seg personer som kan gi ham økt troverdighet. Det gir ikke høye odds å tippe at Christie kan være en slik.

Men først må Trump og Clinton komme ut av denne dagen som seierherrer.

Så får vi ta det derfra.