hits

Hvordan blir Trump som president?

kommentarer

«Jeg er vettskremt på menneskehetens vegne».

Det var i stolheisen i Oslo Vinterpark jeg overhørte denne kommentaren. Jeg sa ingenting. To voksne menn satt og snakket om den amerikanske valgkampen, og snart dreide alt seg om Trump. Det gjør ofte det når man snakker om USA i disse dager. De så ikke særlig lyst på at Trump kanskje overtar verdens mest kjente kontor. Slikt sett snakket de som nordmenn flest.

Så kom jeg til å tenke på en ganske sterk opplevelse jeg selv hadde på barneskolen. Det var november 1980, og Ronald Reagan hadde akkurat vunnet valget. På vei inn fra friminuttet forteller en av kompisene mine at «nå blir det helt sikkert atomkrig». Jeg husker jeg ble dritredd. Vi visse alle hva en atomkrig ville bety.

Det var stemningen i Norge på den tiden. Basert på det som ble sagt i valgkampen mot velmenende Jimmy Carter mente mange at Reagan var en gal krigshisser. De så svært mørkt på at den aldrende skuespilleren skulle bli president. Det måtte ende i katastrofe.

Det er dog ikke uvanlig at politikere tenker at de først må vinne valget, og så får de utforme politikken når de har overtatt kontorene. Kall det gjerne kynisk, men det blir ikke mindre sant av den grunn. Man sier det man må for å vinne. Det betyr ikke at man faktisk tenker å gjennomføre alt man sier. På ingen måte.

Donald Trump sier og foreslår mye rart. Også ting som han garantert ikke vil kunne gjennomføre som president. Enten fordi det er lovstridig, spektakulært kostbart eller praktisk helt umulig. Jeg tror han vet det selv, men han ser det fungerer. Folk elsker å høre om deportasjoner og murbygging, og Trump har alltid vært en mann som gir folket det de vil ha. Han elsker å bli elsket og sier det som må til for å ha energi i forholdet.

Hva han så vil gjøre den dagen han eventuelt flytter inn i det, for ham, noe stusselige hvite huset er det ingen som vet. Jeg tror ikke han vet det helt selv heller. Nå dreier det seg om å vinne valget, og så tar han politikken senere.

Det vi med stor sikkerhet vet om Trump er at han har et stort ego, liker å fatte beslutninger raskt og at han er en dyktig forhandler. Men også at han har et stort temperament og at han kan være uforutsigbar. Vi vet også at han ikke har noen erfaring med å lede store komplekse organisasjoner.

Alle som kan sin presidenthistorie vet at flere tidligere presidenter har hatt mange av de samme personligstrekkene. Ego, temperament og uforutsigbarhet er ikke akkurat nye nytt hos personer som trekkes mot verdens viktigste jobb.

I sum er det egentlig vanskelig å si noe om hvordan Trump eventuelt blir som president; hva han vil gjøre, hvordan han vil prioritere og hvilken stil han vil legge seg på. Vi vet ikke, og det er ikke gitt at det ender i katastrofe. Vi behøver ikke å bli vettskremte riktig ennå.

Men kan han virkelig bli president? Selvsagt kan han det, selv om jeg fortsatt holder det som mindre sannsynlig. Jeg tror ikke han er så sugen selv heller. Han vil bare dra det så langt at han kan hevde at han ville blitt president dersom han virkelig hadde hatt lyst. Historien viser at han er godt fornøyd så lenge han er en vinner i sin egen historiefortelling.

Vi vet mer tirsdag kveld, lokal tid, når valglokalene stenger på den såkalte Super-Tuesday. Historisk interesserte vil vite at ingen har, som Trump, vunnet både New Hampshire og Sør-Carolina og så tapt nominasjonskampen.

More to come!