hits

Ville blekkspruten Paul tippet Sanders?

kommentarer

Blekkspruten Paul, som døde i 2010, holdt til i akvariet Sea Life i Oberhausen i Tyskland. Paul var berømt for sine påståtte evner til å forutsi resultatene av fotballkamper som Tysklands fotballandslag spilte. Under VM i Sør-Afrika fikk han særlig mye oppmerksomhet, etter som han i tur og orden valgte rett, både i gruppespillet og helt frem til finalen.

Flaks og tilfeldigheter selvsagt, men iblant god underholdning. Omtrent som når eksperter på amerikansk politikk i disse dager bringer sine valganalyser til torgs.

Det er mulig lesere med bedre hukommelse enn min vil arrestere meg. Likevel, jeg våger den påstand at det i moderne tid aldri har vært mer uavklart, på dette tidspunktet i prosessen, hvem som til slutt blir ny president enn det er nå.

Det er to grunner til det. Den ene er at det er åpent i begge partiene hvem som vinner nominasjonen. Den andre grunnen er at de to som så langt leder for sine respektive partier, Trump og Sanders, begge er vanskelig å se for seg som president.

På lørdag braker det løs igjen. Clinton og Sanders skal slåss om de demokratiske stemmene i Nevada, mens de gjenværende seks republikanske kandidatene møtes til mannjevning i South Carolina.

Meningsmålingene viser dødt løp mellom de to demokratiske kandidatene, mens Trump har en klar ledelse på de øvrige republikanerne.

Det absolutt eneste lille man med sikkerhet kan spå nå, er at lørdagens resultater ikke kommer til å avklare noe som helst. Kanskje, kanskje, vil en av de republikanske kandidatene med lavest oppslutningen kaste inn håndkleet om det går riktig dårlig, men det vil ikke endre noe vesentlig.

Det betyr dog ikke at resultatene i disse statene er uviktige, fordi det kan bygge momentum foran den såkalte supertirsdagen 1. mars hvor det er valg i flere stater. Når disse resultatene så foreligger vil vi med en viss sannsynlighet se konturene av hvem som vil trekke det lengste strået i hvert parti. Eller kanskje ikke.

Som dere alle skjønner er det ingen lett oppgave å aksle rollen som ekspert på amerikansk presidentvalgkamp i disse dager. Man kan raskt se veldig dum ut om man er for bastant i sine konklusjoner, noe eksperter som kjent ofte er.

Så jeg ber pent om lesernes tålmodighet.

Noen eksperter vil selvsagt i etterkant kunne si at de traff med hvem de mente skulle bli president. Til det er bare å si at blekkspruten Paul også traff iblant, men han var ingen fotballekspert av den grunn.

Ville blekkspruten så tippet Sanders som vinner på lørdag? Det får vi dessverre aldri svaret på.