hits

Derfor hater de Hillary

kommentarer

Hillary Clinton fikk seg en real nesestyver i New Hampshire. Kun 38 prosent stemte på henne, mens den selverklærte sosialisten Bernie Sanders fikk solide 60 prosent. Selv om Hillary vant knepent i Iowa, er det ingen tvil om hvem som nå har mest vind i seilene på demokratisk side.

Hillary Clinton er ganske sikkert de fleste nordmenns favoritt. Vi klarer nok ikke helt å ta inn over oss hvorfor det er så mange amerikanske kvinner og menn, også langt inn i demokratenes rekker, som virkelig ikke kan fordra henne. Hardtarbeidende, smart, opptatt av de svake og med lang politisk erfaring. Hva er problemet liksom, utover at hennes mann har tatt seg noen ekteskapelige friheter som Hillary neppe kan lastes for?

Saken er at problemene står i kø. Noen har hun skapt selv, noen bidrar familieaktivitetene til og noen står hennes kjære brødre for.

Av det hun har skapt selv er det hennes e-postvaner som utenriksminister som nå rir henne som en mare i mediene. Hun beskyldes for å ha sauset sammen hva som er private e-poster og hva som er offisielle og svært konfidensielle e-poster. Så langt er hun ikke tatt for å ha gjort noe ulovlig, men det skapes tvil om hennes dømmekraft. Og når denne saken nevnes i media blir folk minnet om tidligere skandaler som mange husker Clinton-duoen for da Bill var president. Nye skandaler børster støvet av de gamle.

Så er det Clinton Foundation, som er familiens filantropiske prosjekt, som får mye ros og som utvilsomt har skapt imponerende resultater. Familien reiser verden rundt og samler inn penger til blant annet klimakampen, AIDS-forskningen og økonomisk utvikling i u-land. Problemet for Hillary er at det er mange av de samme rikingene og bedriftene som gir penger både til Clinton Foundation og til organisasjonene som finansierer Hillarys presidentambisjoner.

Aller mest problematisk blir det når myndighetene i land som Oman og Kuwait, som ikke har lov å donere penger til amerikanske valgkamper, gir rikelig til Clinton Foundation.

Slikt skaper naturlig nok grobunn for spekulasjoner om at mange av de som gir penger til familiens prosjekter, ene og alene gjør det for å sikre seg innflytelse over Hillary den dagen hun eventuelt blir president. Igjen kommer spørsmålet opp om hun er til å stole på, og hvem hun egentlig vil lytte til skulle hun flytte inn i det ovale kontor.

At Hillary har to brødre, Hugh og Tony Rodham, leser vi lite om i norske medier. Men de er til massivt bry for henne fordi deres forretninger ikke alltid tåler dagens lys og fordi de oppleves å bruke sine familiære relasjoner uten blygsel og kun for egen vinnings skyld. For eksempel gjennom å ta seg fett betalt for å opptre som mellommenn for de mange som ønsker å komme i kontakt med den innerste sirkelen av Clinton-sværen. Selv om Hillary ikke kan lastes for brødrenes forretningsmoral, bidrar det inntrykket av en familie du ikke ville kjøpt bruktbil av.

Så derfor sier altså hele 53 prosent av amerikanerne at de ikke stoler på Hillary Clinton. De mener rett og slett hun er uærlig dame som det ikke er mulig å ha tillit til.