hits

Bush er tilbake

kommentarerJeb Bush har hatt en elendig valgkamp så langt, selv om han gjorde det ganske bra under lørdagens debatt mellom de republikanske kandidatene. Store budsjetter, mektige venner og lang politisk erfaring har ikke hjulpet stort. I Iowa fikk han stusselige 2,8 prosent av stemmene, og brukte 2800 dollar på hver stemme han endte opp med å få. Money can't buy you everything.

Mange har allerede avskrevet Jeb Bush, og mener de moderate republikanerne, som også Bush henvender seg til, nå samler seg rundt Marco Rubio for å stoppe Ted Cruz og Donald Trump. Bush selv jobber ufortrødent videre, og har ikke sendt ut et eneste signal om at han vurderer å kaste inn håndkle.

Da Jeb Bush lanserte sin kampanje var det med logoen «Jeb!» Inkludert et utropstegn han har fått mye tyn for. Og sant skal sies, det grafiske uttrykket oste ikke akkurat av 2016.

Det mest interessante var dog at Bush-navnet var tonet ned, og familien holdt på behørig avstand. Det var Jeb som ville bli president, ikke en ny Bush som fortjente embetet fordi han skulle videreføre arven etter sin far og sin bror. For oss oppleves det selvsagt å ligge lavt med at man er en Bush, siden bror George W. Bush ikke ligger an til å få noen gater oppkalt etter seg i de europeiske hovedstedene med det første. For å si det på den måten. I USA er det ikke like selvsagt. Bush, særlig far men også bror, har definitivt sine fanskarer.

Men nå, i oppkjøring til tirsdagens nominasjonsvalg i New Hampshire er Bushklanen tilbake for alt remmer og tøy kan bære. Først hentet Jeb sin mor Barbara, og brukte henne til å introdusere seg selv på diverse folkemøter. Og den gamle damen holder åpenbart fortsatt koken når familieæren står på spill.

Så, mer overraskende, dukket også George opp i en støttevideo betalt av en av de mektige organisasjonene som jobber for å få Jeb valgt. En såkalt Super-PAC, som kan bruke ubegrensede budsjetter på en kandidat, men som ikke har lov til å være en del av kandidatens formelle valgkamp.

Det er nesten så man kan lure på når Bush Senior, som har passert 90, rulles inn på scenen.

Plutselig er det «Jeb Bush» og ikke «Jeb!» som er kandidaten.

Mange vil garantert si at dette viser at Jeb Bush er desperat, og at han i mangel på andre og bedre ideer ser seg nødt til å bruke familien i et siste forsøk på å få et såpass godt resultat i New Hampshire at han er med videre.

Hvem vet, kanskje funker det. Alternativt blir det stående som beviset på at Bush-æraen nå definitivt er over.

Uansett, akkurat nå er Bush tilbake. Så vil tiden vise hvor lenge.