hits

Støre må lære av Trump!

kommentarer


Oppslutningen til Arbeiderpartiet har ikke vært lavere siden Jonas Gahr Støre overtok som partileder etter Jens Stoltenberg i juni 2014. Støre trenger sårt en dose Trump.

Man kan hevde det er en ny politisk megatrend som farer over mange land i den vestlige verden. En økende andel velgere vil ha politikere som evner å sette ord på den frykten og redselen de har for fremtiden i en verden som oppleves veldig omskiftelig og uforutsigbar.

Det skyldes ikke at velgerne plutselig er blitt dummere. Det er rett og slett en helt masse mennesker som føler at de vanlig trege politiske prosessene ikke fungerer i en verden hvor endringene oppleves å skje lynraskt. De vil ha action og ser etter politiske ledere med synlig vilje, kraft og engasjement.

Velgerne vil gjerne ha gode løsninger, men aller først vil de ha ledere som forstår hvordan de har det. Velgerne har gitt opp troen på at de kan velge noen som er som dem, en de kan prate uanstrengt med over en øl. Men de vil ha noen som kan artikulere det de føler. Så kan politikerne gjerne være milliardærer som lever så fjernt fra vanlige folk som det er mulig å komme.

Derfor lykkes Donald Trump i USA og derfor feiler Jonas Gahr Støre i Norge. At den hvite arbeiderklassen i USA er redde er det bred enighet om. Jeg tror vi undervurderer hvor mange som er redde også i Norge. Lav oljepris, terror i Europa, økende arbeidsledighet, flyktningstrømmen, Putins aggressivitet, klimakrisen etc. Det er ikke vanskelig å finne mørke skyer på himmelen for den som leter.

Noen forklarer Støres fall og regjeringens suksess på meningsmålingene med flyktningkrisen. Det er åpenbart noe av forklaringen, men jeg tror det stikker dypere. Mye dypere.

Med forventet økende arbeidsledighet burde opposisjonen ha gode dager i sikte. Problemet er at folk for tiden ikke tenner på retorikk av typen «regjeringen har gjort for lite og for sent.» Det blir for akademisk, eller politisk om du vil. Det sier ingenting om hvordan folk føler det. «Jeg er bekymret for mine barns fremtid», sier statsråd Sylvi Listhaug med innlevelse, og treffer tidsånden så det gnistrer på meningsmålingene.

Det kanskje mest drepende Trump har sagt som sin konkurrent Jeb Bush at han er «low energy». Det er det absolutt verste man kan være akkurat nå. Særlig i USA, men i stadig større grad også i Norge. Når folk frykter for fremtiden, vil de ha ledere som er mer opptatt av å nå målet enn å følge de politiske spillereglene. De ser etter ledere som utstråler den kraften og som gjerne har en handlingsorientert track-record. Da kan velgerne tilgi mye underveis, også løgn, tull og fanteri. Noe Trump er et bevis på.

USA og Norge er VELDIG forskjellige på alle tenkelig måter, og å sammenligne politikk i de to landene fører ofte, for ikke å si alltid, helt galt av sted.

Trumps suksess er helt umulig å forstå for nordmenn. Likevel, kanskje, om man anstrengte seg litt mer for å forstå fenomenet, ville man kanskje også forstå litt bedre det som skjer i vår egen politiske andedam akkurat nå.

Jeg påstår ikke at dagens regjering består av kruttønner. På ingen måte. Men sammenlignet med opposisjonen er det i hvert fall noen av statsrådene som iblant evner å artikulere mange folks frykt og uro.

Når så du siste Jonas Gahr Støre eller nestleder Hadia Tajik virke oppriktig opprørte på vegne av folk flest?