hits

Blir debatten begynnelsen til slutten for "The Donald"?

kommentarer

Torsdag kveld lokal tid braker den amerikanske presidentvalgkampen virkelig i gang. De 10 republikanske kandidatene med høyest oppslutning møtes til TV-sendt debatt.

Hvor mye debatt det blir gjenstår dog å se. Seansen varer i to timer og med 10 kandidater blir det ca. 10 minutters taletid per kandidat når man trekker fra reklamepauser, introduksjoner og utspørrernes spørsmål. Med de reglene som er satt for debatten vil hver kandidat få ca. syv spørsmål. Det blir ikke mye tid, hverken til å snakke eller til å krangle.

Og midt i det hele står Donald Trump, som leder på meningsmålingene og som ingen av de andre kandidatene helt vet hvordan de skal håndtere. Strategien ser ut til å være å håpe at Trump snart går lei og finner noe annet å fylle dagene med enn å late som om han vil bli president.

Denne debatten blir en marginidrett hvor alle sitter og venter på det gylne øyeblikket hvor en av kandidatene driter seg ut, får en fulltreffer på en av motstanderne eller sier noe morsomt. Alle kandidatene har garantert forberedt noen one-liners som de vil bruke om muligheten byr seg. Men det må komme naturlig, ellers slår det rett tilbake på kandidaten.

Alle interesserte husker da Ronald Reagan (73) i 1984 kvestet stakkars Walter Mondale (53) med ordene: "I am not going to exploit, for political purposes, my opponent's youth and inexperience". Selv Mondale dro på smilebåndet. Det fremsto som en spontan kommentar. Det var det selvsagt ikke.

Rick Perry var ikke like treffsider da han for snaue fire år siden i en debatt ikke husket hvilke departementer han ville legge ned om han ble president.

Men så var det Trump da, som tilsynelatende ikke har noen sperrer på det han sier og som har gjort fornærmelser til en paradegren. Hvem vil han ta denne gangen og på hvilken måte? De andre kandidatene ber nok til vår herre om at de ikke blir den Trump velger.

Kanskje er det ikke så mye å frykte.

Personlig tror jeg at denne debatten blir begynnelsen til slutten på Trumps presidentambisjoner. Formatet passer han ikke, og han svarer ikke alltid godt for seg når spørsmålene blir for detaljerte. Trump trives best når han selv har hele regien og han kan snakke i generelle termer om økonomi, sikkerhetspolitikk og innvandrere. Iblant fremstår han også som veldig sint, noe som heller ikke egner seg i en debatt som dette. Morsom er han sjelden.

At Trump ikke deltok på mandagens oppvarmingsdebatt bekrefter at han ikke ser på disse debattene som sin viktigste arena. Gutten er ikke dum.

Min største frykt for denne debatten er at den blir kjedelig. De andre kandidatene kan fort tenke at siden Trump uansett vil være den som får mest oppmerksomhet i media, blir det viktigste ikke å si noe dumt. Gjør man en OK opptreden så er man med videre, og så kan man heller spare kruttet til senere. Det kan være en klok strategi politisk, men det gjør debatten mye kjedeligere.

Jeg vet selvsagt ikke. Vårt håp må være et en eller flere av kandidatene våger å være offensive. Våger å stikke seg ut.

Den som holder seg våken natt til fredag får se.

 

 

#Trump #DonaldTrump #Valg2016 #President #PR #Kommunikasjon #Republikansk #GOP