hits

Donald Trump er ikke dum!

kommentarer

Forrige uke var jeg på hotell i Sveits. Der hadde jeg en morgen gleden av å dele frokost med et eldre amerikansk ektepar som helt tilfeldig ble sittende ved samme bord som meg.

Politikk og religion er temaer dannende mennesker ikke bringer til torvs når de snakker med ukjente, men jeg klarte ikke å dy meg og spurte hvem som var deres favoritt så langt i presidentvalgkampen. "Oh, we will vote for Donald Trump", sa de som om noe annet ville vært helt utenkelig. Og deres begrunnelse var krystallklar: "He is a businessman, he can turn things around". Dersom Hillary Clinton skulle vinne, var visst løsningen å flytte til Sveits. En interessant frokost kan man si.

Trump er nå den republikanske kandidaten som størst oppslutning. Det har han klart gjennom å være høyrøstet, sint og ved å henge ut utvalgte grupper, så langt blant andre meksikanere og krigshelter. Og ved å dyrke den totalt udokumenterte påstanden om at folk som lykkes i business også vil lykkes i politikken.

De som er overrasket over han bruker denne teknikken, eller som ikke forstår hvorfor den virker, har nok gått glipp av noen kapitler i den politiske historieboken. Det er ikke så lenge siden at Fremskrittspartiets daværende leder Carl I. Hagen skaffet seg selv synlighet og oppslutning gjennom å henge ut Finnmarkinger og alenemødre. Dette er klassisk prosedyre for å vise velgerne at man ikke er en del av "the establishment". At man er en som tørr å si det som det er, og som sier det man mener.

Og når man som Trump ikke er avhengig av andres penger eller meninger, er det bare å gi full gass.

Det er mange, veldig mange, som avskriver Trump som en dum mann. Ja, han er vulgær, usaklig og har et gigantisk ego. Men dum er han ikke. Han vet nok at han ikke blir president, men synes åpenbart det er pirrende å se hvor langt han faktisk kan nå før han må kaste inn håndkle.

Donald Trumps egentlige agenda, tror jeg, er innflytelse over politikken slik at den i størst mulig grad støtter hans forretninger. Han ønsker ikke å flytte inn i det Hvite Hus, men vil svært gjerne bli enda rikere. Da er det greit å ha satt seg i respekt overfor den neste presidenten. Gitt da selvsagt, at det blir en republikansk president.

Og underveis nyter han oppmerksomheten, synligheten og de verbale slosskampene. Det er jo verdt millioner bare det.

Nei, Donald Trump blir ikke USAs neste president. Og det er jeg glad for.

Det eldre ekteparet bør nok forberede seg på at de kanskje må melde flytting til Sveits.

 

#Trump #DonaldTrump #Valg2016 #President #PR #Kommunikasjon #Republikansk #GOP