hits

Derfor blir Hillary USAs neste president.

kommentarerSå har Hillary Clinton endelig bekreftet det veldig mange har trodd ganske så lenge. Hun ønsker å flytte tilbake til det hvite hus.  Og denne gangen med nøkkelen til husets aller gjeveste kontor.

Dette blir ingen parademarsj for henne. På ingen måte. Likevel tror jeg at hun vil gå seirende ut av kampen og bli USAs første kvinnelig president.

Rett og slett fordi hun vil ha mest penger, det største nettverket, det sterkeste rådgiverkorpset, en formidabel "star power" og en samlet erfaring ingen kan matche.

Forrige gang hun ville bli president gjorde hun noen store feil som hun ikke kommer til å gjøre igjen. Den kanskje største var at hele kampanjen sist gang handlet om henne. Mens Obama frontet "hope" and "change", lanserte hun sitt kandidatur med den svært selvsentrerte visjonen "I am in it to win!" Denne gangen vil vi se en mer ydmyk Hillary som fremstår lyttende og som ønsker å forbedre amerikanernes liv. Og som har et tydeligere budskap.

Hillary Clinton er en person mange elsker og neste like mange hater. Ferske tall viser at 50 prosent av amerikanerne sier at de har et godt inntrykk av henne. 39 prosent har et dårlig inntrykk. Grovt sagt er det de ytterste til venstre, hvor mange av aktivistene i det demokratiske partiet befinner seg, og de ytterst til høyre, teaparty-gjengen hos republikanerne, som hater henne mest. Det viser på mange måter også hennes styrke. Hun har plassert seg ganske i midten av amerikansk politikk. En som kan snakke varmt om behovet for en militær invasjon det ene øyeblikket og i det neste om behovet for økt bistand til fattige kvinner i utviklingsland.

Så er det ingen som kan slå henne?

I eget parti er det mange som ønsker at senator Elizabeth Warren skal ta opp kampen, og kanskje gjør hun det. Vinner gjør hun neppe.

På republikansk side er minst 14 navn som er nevnt, hvorav to så langt formelt har lansert sitt kandidatur. Den kanskje mest kompetente, og en som politisk sett et flertall av amerikanerne kunne stilt seg bak, er Jeb Bush. Den yngre broren til you-know-who. Men mange, inkludert visstnok hans mor, lurer på om USA er klare for en Bush nummer tre.

Uansett vil Hillary ha en fordel i at hun kan spare mye av kruttet til hun skal møte den republikanske kandidaten, mens republikanerne skal gjennom en gjørmebryting før de får utnevnt sin kandidat.

Mange håper, og enda flere tror, at Hillary vil bli felt av en ny eller gammel skandale. Det mangler jo ikke på slike i Clintonfamilien. Akkurat nå får hun tyn for å ha brukt en privat e-post konto mens hun var utenriksminister, og senere slettet 30 000 av mailene. Selv sier hun at hun bare har slettet e-poster med privat innhold. Hennes motstandere er overbevist om at hun har slettet masse som ikke tåler dagens lys.

Faktum er uansett at Clinton, både herr og fru, har hatt en helt eksepsjonell evne til å overleve skandaler. Det er liksom ingenting som biter på.

Den som skal slå Hillary må nok gjøre mer enn å håpe på skandaler. Han, for det blir en han, må i tillegg håpe på et mirakel.

Ellers blir Hillary USAs neste president.

 

 

#President #HillaryClinton #Clinton #Valg #USA #Valgkamp #2016