hits

Hva de gamle menn kan lære oss om kommunikasjon

kommentarer

Kongressvalget i USA ble en seiersmarsj for republikanerne. Nå har de flertall både i Representantenes Hus og i Senatet, og gleder seg til å peke nese til President Obama i hans to siste år i det hvite hus.

Det er alltid noe å lære om kommunikasjon i et politisk valg. Det jeg merket meg denne gangen var at republikanerne særlig lykkes på to områder:

  • De forhindret at de mest rabiate tea-party gærningene, som partiet har en del av, kom på valg eller satte partiet i et dårlig lys.
  • De unngikk at noen av deres representanter sa noe dumt.

Begge deler en ganske stor bragd for The Grand Old Party sammenlignet med de siste 2-3 valgene. Men tilfeldig var det ikke.

Jeg vil hevde at det var gamlegutta, med Senator 72-år gamle Mitch McConnell (bildet) i spissen, som denne gangen tok partiet tilbake. Med stålkontroll, hardt arbeid og penger plasserte de amatørene og de ekstreme på sidelinjen og sikret at partiet ble representert av folk som kan faget og som også de mer moderate velgerne kunne stemme på.

Seieren var basert på alt annet enn en felles drøm om Den Store Forandringen. Republikanerne hadde faktisk ingen stor visjon utover et felles hat mot Obama. Dette var geriljakrig i hvert enkelt valgdistrikt.

Og så var det, etter ordre fra de eldre herrer, øving, øving og øving for kandidatene.

Alle kandidatene fikk for eksempel, i forkant av valgkampen, føle hvordan det er å ha et kamera rettet mot seg til alle døgnets timer. Det var rett og slett en hel gjeng ansatt av partiet som ikke hadde noen annen oppgave enn å fotfølge kandidatene og stikke et kamera i ansiktet på dem. Alt for å forberede kandidatene på nærgåenheten og stresset de ville møte i valgkampen. De skulle lære seg å beholde roen og ikke si noe teit.

I tillegg måtte kandidatene pent finne seg i å komme til Washington for å møte partiets debatt-team og medietrenere. Ikke en gang eller to, men gjerne 15 til 20 ganger.

Så hva kan vi konkludere med?

Den medietreningen norske politikere går igjennom er peanøtter sammenlignet med dette.

Det er veldig bra vil mange si. Det tyder på at vi har selvstendige politikere og en ganske anstendig presse.

Kanskje det. Jeg tror nok likevel at de gamle menn i Washington kan lære oss ett og annet. Blant annet at øvelse gjør mester.

Denne gangen fungerte det i hvert fall for republikanerne.

 

 

#Valg #Kongressen #USA #PR #Kommunikasjon #Senatet #MItchMcConnell #Republikanerne #Obama