hits

Reptilhjernen min vil ha belønning NÅ!

kommentarer

Det er bare å venne seg til det. Alt er blitt et spill. Ingen gjør noe som helst uten at de får poeng. Og poengene skal komme raskt.

OK, det var kanskje en frisk påstand. Men sannheten er at de fleste under 25 år ser det slik, og at vi andre kommer etter.

Et godt eksempel er Facebook. Mange tror at man er på Facebook for å ha dialog med andre mennesker. Og ja da, det er litt av det, men hovedsakelig er Facebook et spill hvor det er om å gjøre å samle flest mulig poeng. Poeng som kan veksles inn i sosiale anerkjennelse. En «Like» gir et poeng, en kommentar gir flere poeng, og en deling gir masse poeng. Og ble det få poeng på det siste bildet av hunden din, begynner du raskt å pønske ut hvordan du kan få den til å se enda søtere ut på neste bilde.

Grunnen til at denne mekanismen fungerer godt, er menneskets søken etter umiddelbar tilfredsstillelse, instant gratification. Et behov som har sitt tilholdssted i reptilhjernen. Reptilhjernen ligger øverst i nakken, i overgangen mellom hals og hode. Den styrer våre instinktive funksjoner, og tar i gitte situasjoner over styringen og gjør at vår adferd blir automatisk og forutsigbar.

Denne automatiserte atferden som det å samle poeng fører til, kommer av behovet for stadige doser av dopamin, kroppens egen rus.

Så hvor vil jeg?

Markedsførere er i ferd med å oppdage denne mekanismen, og hvordan digitale og sosiale medier kan brukes for å få folk til å gjøre det man ønsker. Nettopp ved å gi kundene poeng og påfølgende anerkjennelse. Jo mer riktig atferd, jo flere poeng. Og belønningen kommer raskt - instant gratification.

Foreløpig er denne mekanismen mest kjent og brukt i såkalt kroppsnær teknologi, eller «wearables» som det heter i de rette kretser.  For eksempel apper og armbånd som måler løpeturene dine og gir deg poeng og mulighet for å dele resultatene på nettet. Slik at du kan få velfortjent anerkjennelse umiddelbart etter løpeturen.

Men dette er bare starten. Snart vil bensinstasjonen, nærbutikken, kjøpesenteret og mange flere forsøke å styre din atferd ved å gi deg poeng som du oversiktlig samler på din smarttelefon. Poeng for å kjøpe, for å prøve og for å rydde, for å nevne noe. Poeng som kan veksles inn i goder og anerkjennelse.

Og du kommer ikke til å kunne stå imot.

Reptilhjernen vil ha belønning NÅ og da er vi villige til å gjøre hva som helst. Så lenge vi får poeng.

 

 

#SosialeMedier, #SoMe, #Wearables, #Facebook, #Belønning